Cechy dobrej hartowni stali
Stal hartowana jako materiał o określonych właściwościach fizycznych nadawanych mu za pomocą odpowiedniej obróbki używana jest w szeroko pojętym przemyśle. Może być stosowana między innymi do produkcji noży i ostrzy przemysłowych, kół zębatych maszyn, kulek łożyskowych, a także wałków napędowych. Ponadto stal hartowana jest wykorzystywana także wszędzie tam, gdzie wymagana jest duża odporność i twardość materiałów. Skąd więc ją pozyskiwać?
Czym jest hartowanie stali?
Hartowanie stali polega na rozgrzaniu jej do wysokiej temperatury, w której zachodzi zmiana struktury wewnętrznej materiału, a następnie schłodzeniu w odpowiednim do pożądanych efektów tempie. Najczęściej do procesu chłodzenia stali podczas hartowania wykorzystywana jest woda lub olej hartowniczy. Kolejnym etapem hartowania stali jest tak zwane odpuszczanie, czyli ponowne jej rozgrzewanie, jednak do temperatury niższej niż za pierwszym razem oraz powolne schładzanie, które w zależności od potrzeb może odbywać się w temperaturach od 150 do ponad 500 stopni Celsjusza.
Po czym poznać dobrą hurtownię stali?
Aby uzyskać wysokiej jakości stal hartowaną, proces jej produkcji musi przebiegać w ściśle określonych warunkach, do których niezbędny jest specjalistyczny piec do obróbki cieplnej metali. To właśnie po nim można poznać dobrą hartowanie, która zapewni materiały najwyższej jakości, zamiast je zniszczyć. Dodatkowo dobra hartownia wykonuje także hartowanie stali w sposób zwykły, stopniowy lub izotermiczny dający odmienne efekty. Oprócz tego wybierane do hartowania stali hartownie powinny umożliwiać przeprowadzanie wzmacniania tego materiału na różnorodnej ich wielkości, nie tylko w przypadku dużych elementów, ale także tych wielkich, takich jak na przykład noże.
Co decyduje o wysokiej jakości stali hartowanej?
Proces hartowania stali nie należy do najłatwiejszych procesów obróbki cieplnej metali. Dlatego też o jego najistotniejsze elementy zapytaliśmy specjalistę z PPHU Głowacki i Spółka s.c oferującego między innymi tę usługę.
Jednym z najistotniejszych elementów w procesie hartowania stali jest odpowiednie dobranie temperatur na każdym jego etapie, które zapobiega uszkodzeniom materiału oraz powstawaniu niepożądanych odkształceń hartowniczych. Ważna jest także świadomość tego, jak rodzaj wybranego chłodzenia rozgrzanej stali wpłynie na jej właściwości fizyczne i mechaniczne. Stal może być bowiem wychładzana w ten sposób, aby doprowadzić do przemiany austenitu (roztworu węgla w żelazie) w bainit lub martenzyt dający w każdym z przypadków odmienne efekty, które powinny być dobierane do finalnego zastosowania stali hartowanej.
Dlatego też wybór dobrej hartowni stali, która wzmacnia właściwości metali, jest tak istotny, ponieważ to od niej zależy jakość finalnego materiału oraz jego trwałość i niezawodność, charakterystyczna dla stali hartowanej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana